Curs: La Història, els Llocs i el Patrimoni a l'Alta Ribagorça: el Monestir de Lavaix com a Punt de Partida per a un Relat sobre l'Entorn a Través dels Camins


A principis del mes de setembre passat es va celebrar un curs de patrimoni de la comarca de l'Alta Ribagorça, que francament, va ser molt interessant. Allí vam parlar d'una sèrie d'indrets molt representatius agafant com a fil conductor la xarxa de camins antics i el Monestir Lavaix. Durant tres dies, no només vam parlar dels llocs físics, sinó també del que s'hi feia, i d'on provenien els diferents noms de lloc.

L'encarregat de desxifrar els topònims va ser el filòleg de la Universitat de Lleida, i coordinador del curs Jordi Suils. D'altra banda, al Monestir de Santa Maria de Lavaix, en Joan Casimiro, veí de El Pont de Suert i estudiós del tema, ens va explicar la vida i estructura d'aquest monestir medieval del segle IX. En Josep Maria Rispa, Geògraf i tècnic del Parc Nacional d'Aigüestortes també va participar amb aportacions rellevants a la interpretació dels molts llocs visitats a través dels camins històrics de la xarxa comarcal. En els afers lingüístics també va aparèixer el professor de l'INS del Pont de Suert Edu Orduña, així com en aspectes geomorfològics. El Lluís Florit, tècnic de Medi Ambient del consell comarcal i responsable del manteniment de la xarxa de camins, ens va parlar de l'ús que se'n feia antigament i de les actuacions de restauració que s'ha d'anar fent en l'actualitat. També, vam tenir una col·laboració excepcional de dos "joves" de més de vuitanta anys, en Joan de Ca de Músic d'Irgo i Ramon Jordana de Malpàs, i  que ens van explicar com era la vida a mitjans del segle XX als pobles d'Irgo, Esperan i Erillcastell.

Les conclusions del curs van ser:
  • La constatació de la importància per al desenvolupament de la comarca del motor que suposava tot el que envoltava el Monestir Lavaix i la família dels d'Erill. 
  • La necessitat de recuperar la història de tots els petits poblats molts d'ells desapareguts com el de Suert. 
  • La influència que sortia des de el poble abandonat d'Erillcastell, d'altre banda un lloc especial pel seu interès geològic, ja que afloren roques volcàniques d'una antiga caldera.
  • La importància de considerar els camins com a patrimoni històric que ajuden a entendre el funcionament i les relacions d'èpoques passades.
  • L'estudi de la toponímia per conèixer millor la història i els llocs rellevants d'abans .
  • La necessitat de donar a conèixer el patrimoni d'interès més desconegut de la comarca per a la seva preservació.
Fonts i recursos:












Fotografies: Òscar Alemán

Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars