Mapa Ruta 3 Valls. Vall de Boí, Barravés i Castanesa.


Ja fa uns anys una idea em rondava pel cap, volia donar la volta a l'Alta Ribagorça caminant i unir la part catalana i aragonesa tal i com em semblava més natural.

Al 2011, va veure la llum la www.ruta3valls.com  i al 2013 vam publicar amb l'Editorial Piolet el mapa excursionista per fer el seguiment de la ruta. Fins al moment, havíem funcionat amb un mapa fet per l'Albert i per mi, molt esquemàtic, i inclòs al llibre de ruta. La ruta creix, i finalment, ens decidim a fer un mapa complet, i que servís també per fer altres excursions de la zona, ja que no hi havia cap mapa excursionista prou útil al mercat, que representés la part baixa de l'Alta Ribagorça. 

Així doncs, calia fer molt més treball de camp que simplement el del traçat de la nostra "Ruta", sabíem que seria feina, però ens feia molta il·lusió. La decisió de fer el mapa amb la Editorial Piolet va ser molt fàcil, després d'escriure a varies editorials, els que ens van respondre i van mostrar més interès, van ser ells. Així que, amb la gran ajuda de la Rosa ens vam posar a la feina, aconseguint un treball final molt digne, resultant excel·lent pel seguiment de la Ruta 3 Valls, i molt notable per a fer resta d'excursions del territori. Els principals problemes que vam tenir per fer aquest mapa van ser:

  • La toponímia, complicada per les varietats lingüístiques de la Ribagorça, entre Catalunya i Aragó.
  • Les ortofotos de la zona d'Aragó que vam trobar, que deixaven molt que desitjar.
  • Els colors pel traç de les rutes, en principi, la idea era un color per la Ruta 3 Valls, i uns altres colors per la selecció de 20 excursions que vam descriure al dors, però a la pràctica, tan "colorido", afectava a la lectura del mapa i vam decidir identificar amb un número les rutes extres, però no dibuixar cap línia especial.

Aquest mapa és el primer que centre la Ribagorça, és a dir, que una meitat del mapa representa el territori català, i l'altre meitat, el territori aragonès, donant una visió de conjunt més natural. S'ha de tenir en compte, que la divisió administrativa, ha estat, molt sovint, un problema per a l'edició dels mapes, i és molt habitual veure mapes forçats, poc útils, i amb àrees en blanc. Tot plegar, quelcom que no ajuda gens al desenvolupament local, ni al seguiment de les excursions, que no coneixen de divisions administratives artificials, que moltes vegades estan fetes amb molt poc criteri natural, i sense tenir en compte la mobilitat geogràfica dels seus habitants i excursionistes.

Dades tècniqes:
Escala 1:30000
Equidístància: 10m
Dàtum ED50.
Quadrícula UTM cada 5km.
Colors per a alçades i no per cobertes del sol.
Hipsometries.
Toponímia principial del parlar local.
Dors del mapa amb informació en català, castellà, francès i anglès.
Marcatge especial pel seguiment de la Ruta 3 Valls
Extra: Selecció de 20 itineraris de senderisme i ascensions.
Límit nord: Embassaments de Llauset, Baserca i Cavallers.
Límit sud: Pantà d'Escales.
Límit Oest: Laspaúls, Tuca de Castanesa i Congost d'Obarra.
Límit Est: Punta Alta, Llebreta, Pica Cervi, Manyanet.
Autors: Òscar Alemán, Free Flocks Muntanya i Esquí, S.L. i Editorial Piolet.
Col·laboració especial: Israel Pérez i Albert Funollet.

Dors Mapa Ruta 3 Valls

Comentaris

Entrades populars