Els Valors Naturals de l’Alta Ribagorça

Tardor a l'Estany de Llebreta al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Autor: Òscar Alemán.

Aquest treball és una petita caracterització dels valors naturals de l'Alta Ribagorça en el marc dels estudis de paisatge segons el model d'anàlisi GTP (Geosistema, Territori i Paisatge) de Bertrand, G. (2001). Segons el sistema GTP el paisatge s'ha d'estudiar de forma integrada analitzant l'estructura i funcionament biofísic de l'espai geogràfic (Geosistema), i també el funcionament social i econòmic d'aquest espai (Territori), i finalment la dimensió sociocultural del conjunt (Paisatge). Per tant, les següents línies corresponen a una anàlisi del Geosistema (G) de l'Alta Ribagorça, tot posant l'enfoc en el sistema d'espais oberts, els boscos, la biodiversitat i la geodiversitat, tenint en compte també els plantejaments de l'ecologia del paisatge, i pendent de ser integrada a la (T) i a la (P).

    Com veurem a continuació, la comarca pirinenca de l'Alta Ribagorça gaudeix d'una gran riquesa natural difícil de ser sintetitzada en unes poques pàgines, del què fàcilment es podrà deduir que aquests valors marcaran el funcionament territorial entesos com a recursos naturals disponibles per a la societat, i que al seu torn, també deixaran empremta en la percepció del paisatge per part dels seus habitants i visitants.

    Tanmateix, enumerar aquesta gran quantitat de valors es fa dens, i és en aquest punt, on documents de síntesi i abstracció com un mapa ajuden a copsar el missatge principal. Per tant, el mapa que presentem sobre els valors naturals de l'Alta Ribagorça és el resum i la visió global que porta a quelcom més ampli, cap a una visió paisatgística, i que posteriorment enriquirem amb un mapa de valors territorials i un altre de valors paisatgístics segons un element que es mostra cabdal en el Geosistema, com és l'aigua, un valor omnipresent sobre el terreny i sobre el mapa, però n'hi ha molts d'altres dels que cal ser conscients i preservar.

Enllaç a l'article complet en PDF "Els Valors Naturals de l'Alta Ribagorça"

Mapa dels Valors Naturals de l’Alta Ribagorça
Mapa dels Valors Naturals de l'Alta Ribagorça. Autors: Òscar Alemán, Marc Solernou i Santi Sais 2020.

Comentaris

Entrades populars